Welkom!

Gepassioneerd is meer toepasselijk voor mij dan het woord fokster.   De Fransen hebben er
een mooi woord voor “Elevage Familial” of te wel Familie Kennel.

logo10

Ik wil me even voorstellen: mijn naam is Janetta van Iperen-Hoevens en ik ben sinds 2003 woonachtig in Frankrijk. Ik volg de Västgötaspets vanaf 1984 en ben actief betrokken geweest bij de oprichting van de Västgötaspets Vereniging Nederland (VVN) en heb de eer gehad de vereniging te mogen voorzitten vanaf oprichting tot aan mijn verhuizing.  In januari 2017 is de VVN opgeheven,
en is het lidmaatschap overgegaan naar Scandia, tevens ben ik lid van de Zweedse club SKV, de Engelse club SVS en de Franse club CFCNSJ.
Per 01.01.2019, lidmaatschap van de Zweedse club SKV en de Franse club CFCNSJ.

In Nederland heb ik, onder auspiciën van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland, de cursussen KK1, KK2 en E&B (Exterieur en Bewegingsleer) met goed gevolg afgesloten.
In Frankrijk ben ik in het bezit van het diploma van de Franse kennelclub “Certificat de formation à l’élevage canin”.
Sinds oktober 2013, ben ik door de SKV/SKK (Zweedse Kennelclub) erkend gediplomeerd beschrijver.
Sinds april 2020, ben ik FCI keurmeester onder de Franse vlag, voor de rassen die van de Franse club CFCNSJ in groep 5 :
Sectie 1 – Chien du Groenland, Esquimau du Canada, Laika de Iakoutie et Samoyede.
Sectie 2 – Chien d’Elan Norvegien Gris, Chien d’Elan Norvegien Noir, Chien d’Elan Suedois / Jämthund, Chien d’Ours de Carelie, Laika de Siberie Occidentale, Laika de Siberie Orientale, Laika Russo Europeen, Spitz Finlandais, Chien Norvegien de Macareux/Lundehund et Spitz de Norrbotten.
Sectie 3 – Buhund Norvegien, Berger Finnois de Laponie, Chien Finnois de Laponie, Chien de Berger Islandais, Lapphund Suedois, Spitz des Visigoths/Västgötaspets.
Sectie 5 – Akita, Hokkaido, Jindo Coreen, Kai, Kishu, Shiba, Shikoku, Spitz Japonais et Chien Thailandais A Crete Dorsale.

Mijn kennelnaam “Van De Kloostertuin” is ontstaan in de periode dat ik in Nederland woonde, in een woning gebouwd in de tuin van een voormalig klooster. Het was vanzelfsprekend voor mij dat dit mijn Affix zou worden. Mijn kennelnaam staat voor een hechte familie “van de Kloostertuintjes”. De Fransen vinden “Van De Kloostertuin” net zo moeilijk uitspreekbaar als de naam Västgötaspets!

Naast de Västgötaspets heb ik altijd een Picardische Herdershond gehad; dit ras heeft mijn aandacht gegrepen vanaf 1990.
Mijn wens is dat de Västgötaspets in Frankrijk, herkent gaat worden als een rashond en niet als een “klein wolfje of vosje”.

Mijn familie kennel vindt u in het departement de Cher op ongeveer 25 km van Bourges.

Meilleur Elevage 2013

Beste fokker in Frankrijk voor het jaar 2012, 2013 en 2016.

00005033

 November 2020.
Een boek wordt gesloten ….. !! Na bijna 30 jaar eindigt de fokkerij van kennel “Van de Kloostertuin”, eind 2020.

Met veel plezier heb ik bijgedragen aan de ontwikkeling van mijn geliefde ras de “Västgötaspets”.
Ik blijf actief binnen de kynologie… maar in de hoedanigheid als keurmeester SCC/FCI, en ik blijf tot uw beschikking voor beschrijvingen.
Uiteraard blijf ik garant staan, voor de begeleiding van  « levens ongelukjes » voor de hele familie “Van de Kloostertuin”.
Bedankt voor uw vertrouwen gedurende alle jaren, zorg goed voor elkaar en uw Västgötaspets 🙂

Janetta Van Iperen-Hoevens

00005033

De Västgötaspets

De Spets is een spitsachtige optima forma; middelmatig groot, spitse snuit, vrij kleine staande oren en soms met een krulstaart. Aan dit rastype heeft hij dan ook zijn voortbestaan te danken.

Mensen die voor het eerst deze kleine perpetuum mobile op pootjes zien, denken al snel aan een mini Duitse Herder of een pup Tjechoslowaakse Wolfhond. Hebben de mensen iets meer kynologische kennis dan wordt al snel aan de Corgi gedacht. Probeert de eigenaar belangstellenden te vertellen wat voor ‘merk’ de Västgötaspets (westjeutaspets) is, kan men een twijfelende beschuldiging van een spraakgebrek niet aan onbegrip wijten. De naam is onuitspreekbaar het hondje onuitputtelijk, onvergetelijk en onbetaalbaar.

Historie Nederland

Na de tijd van de Vikingen zette de eerste Spets in 1974 poot aan wal in Engeland; ‘Snäckans Kickan’. Drie jaar later nam de Zweedse Nina Swaab (Västgötagården) de eerste twee Spetsen, Elof en Scarlet mee naar Nederland. In november 1978 werden ze de ouders van het eerste Nederlandse nestje. Hierna bleef het enige tijd stil. Met de import van ‘Valkyrians Frigga’ in 1983
door  mw. v. Koeverden-Hudig zette de Spets definitief poot in Hollandse aarde.
In 1988 kreeg zij het eerste nest sinds 1983 van de inmiddels geïmporteerde ‘Lill Ulv Bror Baldur’.

Vanaf toen ging het steeds beter met de Spets in Nederland en mogen we thans spreken over een bestand van een kleine 500 stuks.
Jaarlijks worden er zo’n 2 á 3 nesten geboren.

Gebruik, werk en gedrag

Als allround boerderijhond was hij waakhond, ongedierteverdelger en hoeder van het rundvee.
Hun weinig subtiele manier van hoeden maakt ze minder geschikt voor schapen.

Als men ze aan het werk ziet is hun geschiktheid als gezelschapshond en de zachtheid waarmee
veel Spetsen met kinderen omgaan opmerkelijk.

Spetsen zijn snel, lenig en atletisch en scoren derhalve meer dan gemiddeld bij G&G, flyball en behendigheid. Een taaie vurige werker met een grote werklust. Naast deze veelzijdige lijst blijft een Spets een onovertrefbare huisgenoot!

Hun hoge intelligentie, gecombineerd met een grote ‘will to please’ hoeft de opvoeding niet al te problematisch te maken. Ze leren makkelijk, dat geldt zowel voor de goede als de minder gewenste zaken. In de opvoeding is consequentie noodzakelijk maar een harde aanpak is funest, lichamelijk zijn ze bikkelhard maar ze hebben een tere ziel, gevoelig voor barse stem en negeren.

Een Spets is een vriendelijke vrolijke hond, attent, aardnieuwsgierig, waaks en zeer bewust van zichzelf met een grote behoefte aan bewegingsvrijheid. Tegenover soortgenoten en andere dieren verdraagzaam, ten opzichte van vreemden vriendelijk gereserveerd tot onverschillig. Betast worden door een vreemde is voor veel Spetsen een vorm van ongewenste intimiteit, ondanks van jongs af aan oefenen zullen vele betasten nooit echt leuk vinden. Sommige neigen helaas naar schuwheid.

Tijdens de socialisatie is het belangrijk ze niet te overspoelen met een overdaad aan indrukken. Door hun alertheid krijgen ze in nieuwe situaties al snel teveel te verwerken. Hun reactie hierop kan variëren van onzekerheid, zich terugtrekken tot schuw gedrag.
Alles gedoseerd dus.

Door hun gedrevenheid kan het gewenst zijn ze van tijd tot tijd in te tomen want ze gaan door tot ze er bij neervallen, zolang ze maar mogen werken of op een andere manier lol maken. Bij warm weer is het belangrijk dat u tijdig stopt, uw Spets zal het niet snel doen!

Naast actie is een dagje rustig aan geen probleem mits in nabijheid van baas/familie want hier hebben ze hun hart en ziel aan gegeven.

Vachtverzorging

De vacht is makkelijk te verzorgen, een borstel er doorheen en ze zien er weer tiptop uit.

Gezondheid

Ondanks de zeer smalle genenpoel leven ze opvallend lang en gezond.
Spetsen kunnen oud worden, 13 tot 17 jaar of meer is geen uitzondering.

Afwijkingen ten opzichte van de standaard waren in de begintijd: kromme voorpoten, steile overbouwde achterhand, teveel wit, te iel, kleine hoofdjes en te lange lichamen. Al deze afwijkingen op het ideaal komen nog voor daarnaast zien we af en toe blauwe ogen, blue-merle, teveel wit tot geheel wit en soms een fluf, Spetsen met een Corgi-achtig uiterlijk door te korte benen en hoe kan het anders met een cryptorchide stamvader, nog steeds problemen met het indalen van de testikels. Ook komt het regelmatig voor dat het gebit een of
meerdere premolaren mist, overigens bestaat hun gebit uit opvallend grote en krachtige elementen.

 Pup miskleur wit Pup miskleur nest Pup blauw oogje Long coated SV

Dit zijn aandachtspunten om te verbeteren maar waar de hond in goede gezondheid oud mee kan worden.

Hierbij enkele cijfers om u een idee te geven van de populaties in andere landen :

Zweden: ongeveer 3000 Västgötaspetsen

Engeland: ongeveer 1500 Västgötaspetsen

Nederland : ongeveer 500 Västgötaspetsen

Franrijk: 2003 ongeveer 65 Västgötaspetsen

2007 ongeveer 90 Västgötaspetsen

2012 ongeveer 175 Västgötaspetsen

 2013 ongeveer 250 Västgötaspetsen

2017 ongeveer 550 Västgötaspetsen

2020 ongeveer 800 Västgötaspetsen

Samenvattend is de Västgötaspets:

* een energieke, vrolijke en levendige hond

*een klein ras met een sterk karakter

*altijd in de buurt van zijn baas

*Uiterst charmant

*niet graag heel de dag alleen thuis

*een hond waar pupjes worden geboren met en zonder staart

1.Langstaart/grijs en reddish     2. Kortstaart           3. Staartloos en kortstaart

Grey Reddish LT Grey Reddish ST Grey Reddish NT ST

 

00005198